Hat titok a fejlesztéshez

2016.01.05 21:39

Hat+1 olyan titok, mely sokkal könnyebbé teheti az Ön számára gyermeke fejlesztését!

Mik is ezek?

Játékosság

Talán ez a legfontosabb titok. Ne tanuljanak, inkább játsszanak. A gyakorlatokat, a feladatokat alakítsa át játékká. A feladatokat foglalja kis történetekbe, mentsék meg a királylányt, győzzék le a sárkányt, szervezzenek vetélkedőt, kincskeresést, rejtvényfejtést. Minél változatosabb, annál jobb. Így gyermeke csak a játékot látja, észre sem veszi, hogy mennyit tanul.

Sikerélmény

Érje el, hogy a tanulás sikerélményt jelentsen gyermeke számára. Olyan feladatokat adjon neki, melyek végrehajtása, megoldása kihívást jelent számára, de nem is lehetetlen. Tűzzön ki valamilyen apró díjat, egy kocka csokit, cukorkát, apró kis játékot, ha eléri a kitűzött célt. Dicsérje sokat, de csak akkor, ha valóban megérdemli.

Fokozatosság

Ne legyenek túl nagy ugrások a fejlesztésben. Ha irreális elvárásai vannak, akkor gyermeke kudarcot fog szenvedni, és ez elveszi a kedvét a tanulástól. Haladjanak apró lépésekben, mindennap egy kicsit. Így gyermeke sikerélményt ér el, és megérti, hogy a tanulás, a fejlődés örömet is jelenthet.

Érdeklődés

Keltse fel gyermeke érdeklődését. Meséljen neki saját élményeiről, beszélgessenek sokat. Legyen Ön is lelkes! Amiért Ön lelkesedik, amiről szeretettel beszél, az gyermeke érdeklődését is felkelti.

Ne legyen a fejlesztés, a tanulás nyűg és teher Önnek, mert akkor gyermeke is így fog hozzáállni. Játszanak sokat, a játék gyermeke lételeme. Biztosítson neki kihívást, és izgalmat!

Rendszeresség

Ugyanúgy, ahogy Önnek, gyermekének is megvan a saját befogadóképessége. Ne akarjon egyszerre túl sokat, ne kampányszerűen tanuljanak. Sokkal eredményesebb, ha minden nap egy keveset, félórát, háromnegyed órát gyakorolnak. Határozzanak meg egy napirendet, melyben legyen pontosan meghatározott helye a tanulásnak.

Aktivitás

Sokkal könnyebb mindent elsajátítani, ha nem csak elméletben tanulunk róla, hanem csináljuk is. Tegye lehetővé gyermekének, hogy minél több érzékszervét használhassa. Például a betűket ne csak olvassák, hanem írják le, vágják ki papírból, formázzák meg gyurmából, öntsék ki gipszből, hímezzék fel a párnahuzatra, építsék meg legóból, süssék meg süteményként. Rakosgassák, pakolják, tapogassák, őket, a süteményt kóstolják meg, beszéljék meg, milyen az illata. A lényeg, hogy minél több tapasztalatot, élményt szerezhessen gyermeke.

Mozgás

Mozogjanak minél többet. Kiránduljanak, focizzanak, hintázzanak, fogócskázzanak. És tanulás, gyakorlás előtt mindig ugráljanak, tornázzanak egy picit. Ez fejleszti az idegrendszert, serkenti a vérkeringést, több levegőt, oxigént juttat az agyba. Jobb teljesítményt érhet el így gyermeke!