Hogyan várjuk az iskolát?

2014.08.28 17:59

Az iskolakezdés nagy változás minden család életében. Fontos, hogy minden családtag számára öröm legyen. Legyenek büszkék gyermekükre, hogy eljutott idáig, és ezt éreztessék vele! Legyenek büszkék önmagukra, hogy egy ilyen remek kis embert neveltek! Bízzanak benne, hogy megállja a helyét, és segítsék, hogy ez sikerüljön! Óvakodjanak a túlzott elvárásoktól! A kudarcért sosem a gyerek a felelős! Mindennek eljön az ideje, türelem! Nem csak a cél számít, hanem az ahhoz vezető út is. Mit ér a siker boldog gyermekkor nélkül?

  • A legjobb felkészülés az iskolára, ha gyermekünknek adjuk az időnket.

Szánjunk időt a közös beszélgetésekre, mesékre, kirándulásokra, sétákra. Rajzoljunk fessünk, sportoljunk közösen, mulassunk, nevessünk sokat. A gyereket nem tanítani kell, hanem megadni a lehetőséget arra, hogy jó dolgokat tanulhasson tőlünk. Ez az iskolára is igaz!

 

  • Vásároljuk meg közösen az iskolaszereket, próbáljuk fel a táskát!

Engedjük, hogy lehetőségeinkhez mérten a kicsi válasszon! Jobban fog emlékezni és vigyázni az általa kiválasztott tárgyakra. Az iskolába készülő gyermekek nagyon vágynak arra, hogy a felszereléseket végre megkapják, megfoghassák, megnézegessék. Lehet játék a be-és kipakolás, a hegyezés, rajzolás a jobb fölső, vagy bal alsó sarokba.

 

  • Próbáljunk meg ésszerű napirendet kialakítani!

Az iskolakezdés ne kellemetlen megvonásokhoz kötődjön. Pl. ne szeptemberben kezdjük a korán kelést, korán fekvést.

  • Bízzunk a tanítóban!

Sose ijesszük a gyereket azzal, hogy az iskolában majd hogy boldogul.

Akármilyen az egyénisége és a képessége gyermekünknek, a tanító néni majd megoldja a felmerülő szituációkat. Ha kétségeink merülnek fel bármivel kapcsolatban, keressük fel a tanítót, beszéljünk vele.